9/02/2024

What a horrible night to have a curse

Pitäisi hattua nostaa jonkun sellaisen päästä, jolla sellainen on. Ajatella, että emme tee kunniaa sille henkilölle, joka ensimmäisenä tilasi puhelimella pizzaa kotiinsa. Hän vain sattui soittamaan juuri oikeaan pizzeriaan ja jaksoi maanitella ja vinkua tarpeeksi kauan, että sieltä kokki heltyi toimittamaan pizzan tälle tuntemattomaksi jääneelle sankarillemme suoraan kotiin. 

Sitten on toinen sankari, hän joka kirjoittaa Coca Cola -pullojen etiketteihin, että original recipe, vaikka 1980-luvulla ruokosokeri vaihdettiin maissisiirappiin makeutusaineena, koska se on halvempaa. Ja siis vielä 1880-luvulla pullo virkistävää janojuomaa sisälsi kokaiinia (silloin se oli laillista). Mutta summa summarum - ei se nyt ihan alkuperäinen resepti enää ole, vaikka pullossa niin lukeekin.

Ja sitten vielä yksi sankari, se joka haluaa kannabiksen lailliseksi. Onko ahdasmielistä epäillä koko homman järkevyyttä? Itse mietin, että kun USA:ssa on osavaltioita, joissa se on laillista ja siellä 12-17 vuotiaista 10-20%:a käyttää kannabista. Koska saatavilla. Koska laillista. Koska helppoa. Koska ympäristö. Lähteenä tässä justthinktwice.gov - vaikka ei mua kiinnosta lisätä lähteitä tänne, koska ton pitäis soittaa hälytyskelloja ilman lähteitäkin.

USA:ssa huumeiden yliannostuskuolemat ovat nousseet vuoden 2011 noin 40.000:sta yli 106.000:een vuoteen 2021 (lähde: National Institute on Drug Abuse). Suomessa vuonna 2006 kuoli 138 ja vuonna 2021 luku oli 287 - ja näistä nuorimmat on 15-vuotiaita (lähde: Tilastokeskus). Suomen luvuissa on mukana muutkin kuin yliannostukset, koska tapa laskea huumekuolemiksi on hieman eri. Joka tapauksessa pointti on siinä, että jännä nähdä missä vaiheessa asialle tehdään jotain.

Where is our social equality?

Helppoa on konvertoida koneella kirjoitettu dokumentti PDF-muotoon. Helpompaa on konvertoida mielenterveysongelmat taiteeksi. Helpointa on k...