9/02/2024

Late night menu

Kuvittele kaupunki, jossa on 100 asetta. Ja siinä kaupungissa on 820 asukasta. Ja näistä aseista ainoastaan kaksi on poliiseilla. Kaupungilla on oma pieni armeijansa ja sen hallussa on 13 asetta. Loput 85 asetta on kaupungin asukkaiden, tavallisten ihmisten hallussa. 

Kuulostaa hurjalta ja vähän vaaralliselta kaupungilta.

Ja tässä kaupungissa joka kolmas asukas on alle 20 vuotias. Suurin osa asukkaista on 20-59 vuotiaita ja heitä on kaupungissa 435, loput asukkaista ovat yli 60 vuotiaita. 

Kaupungin kaikesta omaisuudesta kahdeksan rikkainta henkilöä omistaa 38%:a. Nämä kahdeksan ihmistä aiheuttavat kaupungissa hiilidioksipäästöjä enemmän kuin kaupungin 541 köyhintä ihmistä. Kaupungin ilma heikkenee vuosi vuodelta ja siellä on koko ajan lämpimämpää. Silti kai voisi sanoa, että kaupungilla menee hyvin, vaikka kahdeksan köyhintä ihmistä menee nukkumaan joka ilta nälkäisenä.

Mutta on tässä kaupungissa muitakin rikkaita. Ja nämä loput rikkaat, heitä on 82 henkilöä ja he omistavat jo sitten 75:%a kaikesta tässä kaupungissa. Kaupungin ylläpitäminen ei ole halpaa puuhaa ja kaupungin hallitus velkaantuu koko ajan lainatessaan rahaa kaupungin kahdeksalta rikkaimmalta henkilöltä varoja kaupungin ylläpitämiseen. Ja tässä kaupungissa diili menee niin, että mitä köyhempi olet niin sitä korkeampaa korkoa maksat, ero voi olla kymmenkertainen köyhimmän ja rikkaimman välillä rahan hinnassa. 

Kaupungin ihmiset ei oikein tule toimeen keskenään. Osa syyttää ongelmista eri värisiä asukkaita. Osa eri uskontoon kuuluvia. Osa ei halua puuttua naapurin riitoihin, pitäkööt huolta itse omista asioistaan. Yksi asia kuitenkin yhdistää kaupunkilaisia ja se on se, että kukaan ei syytä kaupungin rikkaimpia mistään ongelmista, vaikka heillä olisi resurssit ratkaista kaikki ongelmat mitä kaupungissa ehkä on.

Kuulostaa siltä, että tuossa kaupungissa ei osata hoitaa hommia järkevästi. Vaikea uskoa, että ainakaan aikuiset ihmiset järjestäisivät asiat noin.

Silti tän mielikuvituskaupungin prosentit ja suhdeluvut eri asioiden välillä vastaa tän hetken tilannetta maapallolla. 

Where is our social equality?

Helppoa on konvertoida koneella kirjoitettu dokumentti PDF-muotoon. Helpompaa on konvertoida mielenterveysongelmat taiteeksi. Helpointa on k...