9/17/2024

You who wish to conquer pain

 


SSRI-lääkitys voi joillakin viedä masennuksen lisäksi ilon, himon, kiukun ja nautinnon. Se todella vie joiltakin kyvyn itkeä tai nauraa. Muita yleisiä sivuoireita on väsymys, päänsärky ja pahoinvointi. Monet näistä sivuoireista ovat useilla vain väliaikaisia, mutta joillakin nämä jäävät päälle vuosikausiksi ja pahimmassa tapauksessa loppuelämäksi, vaikka lääkkeen syömisen lopettaisi. Kuulostaa hilpeältä ja keksityltä, mutta sitä se ei ole. Kuulostaa siltä, että ihmiskunta on taas onnistunut luomaan lääkkeen masennukseen, jossa hoito on pahempaa kuin itse sairaus. Lääkkeiden lisäksi tarjotaan joillekin terapiaa. Ja se on hienoa. Sen tehtävä ei kuitenkaan ole parantaa ihmistä vaan opettaa tunnistamaan se milloin voimat loppuvat. Koska nykyihminen ei tunnista sitä itse. Nykyihminen jatkaa ja kuolee saappaat jalassa sydänkohtauksen saaneena työpaikan virkistysjuhlissa juuri palkittuna ja hyvin syöneenä.

Lapsilta varastetaan 400 euron arvoisia Niken Air Jordan 4 Retro Frozen kenkiä kesken koulupäivän. Ja se harmittaa, koska sillä tavalla vanhemmat ovat osoittaneet rakkauttaan lastaan kohtaan, että ovat ostaneet hienoimmat kengät mitä lapsi voi toivoa. Tuollaiset kengät korvaavat menetyt hetket, palaverien takia peruuntuneet kalastusreissut ja yhteiset koripallon pelaamiset. Tuollaisilla kengillä voi kompensoida sen, että on huutanut lapselle naama punaisena hänen olevan tyhmä. 

Vuonna 2023 Suomessa tilastoitiin 529.800 rikosta ja rikkomusta. Vankeja Suomessa oli vuonna 2024 päivittäin keskimäärin 3.140. En ole sanomassa, että jokaisesta rikoksesta pitäisi joutua vankilaan, mutta noiden kahden tilaston yhdistelmä on sellainen, että se tekee melkein 169 rikosta yhtä vankia kohden. Ja näinhän se ei ole, että vain vangit tekisivät rikoksia - aika moni rikos selvitetään sakoilla ja aika moni rikos jää selvittämättä kokonaan. Tutkimusten mukaan suomalaisista miesvangeista 37–60 prosenttia uusii rikoksen. Uusimisriski vaihtelee seuranta-ajan ja rikoslajin mukaan. Vuoden 2023 rikoksista viranomaiset selvittivät 358.500 rikosta eli pyöreästi kaksi rikosta kolmesta tuli selvitetyksi. Väitän kuitenkin, että noin hyvin tilanne ei ole. Aika moni pieni varkaus/pahoinpitely jää uhreilta ilmoittamatta. Aika moni törkeä ylinopeus ja mehevä huumekauppa jää viranomaisilta näkemättä. 

Hauskaa on se, että nuoret, joille on määrätty SSRI-lääkkeitä tekevät huomattavasti enemmän väkivaltarikoksia kuin ne nuoret, jotka eivät syö SSRI-lääkkeitä. Suomalaisista 10%:a syö mielialalääkkeitä, sellaisia joihin on määrätty resepti. Lisäksi on kasvava joukko ihan työssäkäyviäkin aikuisia, jotka hakevat pillerinsä laittomasta katukaupasta.

Aika paljon tapahtuu tilastojen ulkopuolella. Aika vähän vankilat ja rangaistukset mitään muuttavat. 

Meillä Suomessa on ruoka-avun eli tuttavallisemmin leipäjonojen parissa 200.000 ihmistä. Suomessa varallisuuserot kasvavat ja jos tehdään yksinkertaistus siitä miten omaisuus jakautuu niin tilannetta voi havainnollistaa kuvitteellisella esimerkillä, jossa Suomessa asuisi vain kymmenen henkilöä. Jos nämä henkilöt jakaisivat keskenään suuren pizzan. Ja tämä pizza leikataan kahteenkymmeneen osaan. Tällöin kaikista varakkain henkilö saisi 10 pizzapalaa, kun taas viisi köyhintä henkilöä jakaisivat keskenään yhden palasen. Lopuille neljälle jäisi jaettavaksi yhdeksän palaa.

Ja nää kaikki liittyy toisiinsa. Mutta mistä poliitikot puhuvat - isänmaallisuudesta ja talouskasvusta. Varoisin poliitikkoja, koska ne on ollu joskus lapsia, joille on huudettu naama punaisena, että ne on tyhmiä. 

Where is our social equality?

Helppoa on konvertoida koneella kirjoitettu dokumentti PDF-muotoon. Helpompaa on konvertoida mielenterveysongelmat taiteeksi. Helpointa on k...